groene specht


groene specht 1.0

specht met een groen verenkleed en een zwart met rode kop

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een groene specht…

is een specht; is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 30 tot 36 cm lang
  • [Kleur] is olijfgroen van boven en licht grijsgroen van onder, zwart in het gezicht en heeft als mannetje een rode wangvlek; is rood boven op de kop en in de nek, geel op de borst, in de oorstreek, de kin en witachtig bij de keel; heeft bruinzwarte, gelige of bruinwitte vleugelveren en groengrijze tot zwarte stuurveren; heeft blauwwitte ogen, een loodgrijze snavel en loodgrijze poten; heeft als vrouwtje een zwarte streep en als mannetje een rood en zwartomzoomde bandstreep onder het oog, die baardstreep wordt genoemd
  • [Plaats] leeft vooral in gebieden waar bos afwisselt met open stukken
  • [Woongebied] komt voor in Europa en Azië

Hoofdsemagram: specht


Wetenschappelijke naam: Picus viridis

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Piciformes; Spechtvogels
Familie Picidae; Spechten
Geslacht Picus
Soort Picus viridis

Algemene voorbeelden


De groene specht is dankzij het groene verenkleed en de zwart met rode kop een opvallende vogel die met name leeft in bosachtige gebieden met veel open plekken. Het mannetje onderscheidt zich van het vrouwtje door de aanwezigheid van een rode snorstreep.

http://www.vogelvisie.nl/

Buiten klonk de heldere kakellach van een groene specht, klonk het gekoer van Turkse tortels, klonk de zeurzang van de groenling.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Er was een groene specht die zijn spotzieke stem liet horen en er waren houtduiven die klapwiekend op de vlucht sloegen; houtduiven vliegen altijd op alsof ze het opvliegen nog moeten leren.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Vogels die worden bedreigd zijn onder meer eidereend, roerdomp, ijsvogel, grutto, groene specht, lepelaar en blauwe kiekendief.

Meppeler Courant,